Sou a: Inici» Notícies

Notícia

Acte de presentació de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera al Celler Cooperatiu de Gandesa // 06/07/2013

Josep Aragonès, coordinador tècnic d’EbreBiosfera i director del CODE, ha presentat aquest divendres 7 de juny al Celler Cooperatiu de Gandesa, el projecte “Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera”, acompanyat del president de la Generalitat, Artur Mas, del Conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, i el Delegat de Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, a més de Carles Luz, alcalde de Gandesa.

J.Aragonès ha explicat els objectius de la recent declarada Reserva de la Biosfera, destacant que en primer lloc “es volia superar un debat sense sortida a la societat ebrenca: el debat entre conservació i desenvolupament”. A més, ha remarcat que “volíem un projecte d’abast ebrenc, cohesionador, compartit per els quatre comarques i per tots els municipis...” , “fer-nos més visibles al mapa del món” i “un projecte que pogués contribuir a l’economia del coneixement, a la creació de llocs de treball qualificats”.

Ha explicat també que la UNESCO ha valorat positivament la candidatura ebrenca perquè reuneix una gran diversitat d’espècies, hàbitats i paisatges; pel fet de tenir una zona marina i una de terrestre, a més d’una gran extensió que la converteix en una de les reserves més grans de l’Estat; i finalment, pel compromís de la societat ebrenca i de les administracions locals en polítiques de sostenibilitat.

Finalment, J.Aragonès ha fet l’aclariment de què hauria de ser EbreBiosfera: “Pot ser sinònim d’agricultura de qualitat, de valor afegit als nostres productes agraris, desenvolupament amb plenitud de l’aqüicultura [...]. Ha de servir per impulsar la gestió sostenible dels espais forestals i promoure l’eficiència i l’estalvi energètic i donar impuls a les renovables”. Ha afegit que EbreBiosfera és apostar per la diversificació i desestacionalització de l’activitat turística, posar en valor els paisatges de les Terres de l’Ebre [...], “és crear les condicions de confort ambiental que el sector turístic demanda. És el control de mosquits al Delta de l’Ebre, control de la mosca negra al riu Ebre”, entre d’altres.

El president Mas ha destacat que la recent declaració de les Terres de l’Ebre com a reserva de la biosfera per la UNESCO “no és només una etiqueta, és un segell de qualitat” que pot fer que les Terres de l’Ebre “es venguin millor de portes en dintre i sobretot de portes enfora”.