Sou a: Inici» Notícies

Notícia

El COPATE organitza una jornada telemàtica per tancar el projecte Life Clinomics // 02/12/2020 14:10:41

Després de prop de quatre anys de treball, el projecte Life Clinomics, que ha estudiat la vulnerabilitat de les Terres de l’Ebre al canvi climàtic, ha arribat a la recta final. La creació de la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic, amb els agents econòmics i socials de les Terres de l’Ebre; la concreció d’un pla d’actuació amb unes activitats econòmiques més resilients al canvi climàtic i l’execució de dues accions concretes, formen el balanç d’aquest programa, finançat amb fons europeus i que ha estat coordinat per la Diputació de Barcelona, ens gestor de la Reserva de la Biosfera del Montseny, i del qual el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès han estat socis.


Per tal de fer balanç i presentar els resultats del projecte, el COPATE ha organitzat una jornada telemàtica, que tindrà lloc el pròxim 10 de desembre, a les 18.00 hores. El president del COPATE, Joan Alginet i el vicepresident i responsable de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, Ferran Rosich, obriran la jornada en la qual intervindran també Pere Quintana, investigador de l’Observatori de l’Ebre; Òscar Saladié, geògraf i director de la càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible i Josep Aragonés, director tècnic del COPATE.


Pel que fa a les accions que s’han posat en marxa en el marc del projecte Life Clinomics han estat: l’Observatori de la Sequera a la Terra Alta, amb la col·laboració de l’Observatori de l’Ebre i l’Escola Agrària de Gandesa, i la cria de llavor d’ostra al delta de l’Ebre, amb la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta i l’Escola d’Aqüicultura de la Ràpita com a socis. “L’experiència ha estat molt positiva, s’ha demostrat la viabilitat del cultiu de la cria d’ostra al Delta i hem contribuït a fer que els pagesos de la Terra Alta reguen de manera més eficient”, ha explicat el president del COPATE, Joan Alginet, que ha avançat que s’ha sol·licitat un nou projecte Life per donar continuïtat a aquests projectes.


Durant la jornada de tancament del programa Life, els quatre presidents dels consells comarcals de les Terres de l’Ebre i el president del COPATE signaran el Pacte per a l’Adaptació al Canvi Climàtic. Es tracta d’un document de compromís d’adopció de mesures que contribueixen a identificar factors que determinen la vulnerabilitat de les activitats econòmiques i dels territoris on es duen a terme; fomentar la gestió sostenible dels recursos (aigua, energia, sòl...) i incorporar l’adaptació al canvi climàtic en l’estructura de l’entitat, entre altres.


Finalment, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, farà la cloenda de la jornada.