Sou a: Inici» Notícies

Notícia

Tortosa estalviarà 200.000€ anuals amb un nou contracte de l'enllumenat públic // 04/05/2013

La idea de tot plegat, segons ha desenvolupat el mateix Bel, és que la renovació de l'actual enllumenat públic i dels semàfors generi un estalvi de consum tan important que permeti a l'empresa adjudicatària -una de les anomenades ESE, empreses de serveis elèctrics- amortitzar la inversió prevista -que s'ha d'executar en vuit mesos per valor de 1.591.248 euros-, assumir la gestió, el manteniment, treure'n benefici i permetre al consistori un estalvi del 20%.

Per poder quadrar aquests números, el plec de condicions preveu un contracte de dotze anys de durada. Per cadascun d'aquestes exercicis, les arques municipals haurien de fer-se càrrec de 196.000 euros en amortitzar la inversió, 264.000 en despesa energètica o 146.000 en manteniment, entre les principals partides. En total, serien 672.906 euros anuals sense IVA i sense tenir en compte possibles baixes durant la licitació del concurs. Uns 800.000 euros anuals enfront del milió actual, amb un estalvi a la finalització del contracte d'entre 2,5 i 3 milions d'euros, segons els càlculs de l'alcalde.

Així, una de les grans novetats seria que, a partir de l'adjudicació -prevista per l'últim trimestre d'enguany-, seria la unificació de tots els aspectes relacionats amb el servei -des del manteniment, les reparacions, reposicions o el pagament dels consums- sota una mateixa empresa. "L'enllumenat ja estava externalitzat: ara l'unifiquem. Abans pagàvem el consum a les elèctriques i una part del manteniment", ha clarificat l'alcalde.

El primer pas, doncs, un cop adjudicat el contracte, serà procedir a la renovació de l'enllumenat. Segons va revelar una auditoria encarregada per l'Ajuntament al Consistori de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (Code), el sistema d'enllumenat públic de la ciutat, amb 7.543 làmpades, 2.093 KW contractats i un consum de 4,6 MW anuals era de "baixa o absoluta manca d'eficiència".

El projecte que l'equip de govern porta al ple d'aquest dilluns preveu que la substitució de les actuals làmpades, majoritàriament de vapor de mercuri -4.083-, per d'altres d'halogenurs metàl·lics amb cremador ceràmic de menor potència -de 35 a 100W- possibilitaran, al mateix temps que oferir una millor il·luminació -en termes de color i percepció- amb menys consum, que es rebaixaria en un 61%. També s'introduiran làmpades de vapor de sodi d'alta pressió de menys potència als espais del nucli antic on encara no s'han instal·lat així com canviar els fluorescents per LEDs.

Les mesures de renovació també suposaran introduir reguladors per a làmpades de més de 100W i rellotges astronòmics per controlar l'encesa i apagada, així com controladors de consum i millora dels quadres. En el cas dels semàfors, la substitució de làmpades per LEDs de 15 W i canvis de reguladors permetria, fins i tot, elevar aquest estalvi al 80% respecte l'actual. Segons ha recordat Bel, fins aquests moments, el manteniment de les 575 làmpades d'uns 200 semàfors de la ciutat es repartia entre tres empreses amb sistemes tecnològics incompatibles entre elles, que ara s'unificaran.