Sou a: Inici» Notícies

Notícia

Els Consorcis de Residus del Baix Ebre i Montsià posen en marxa la campanya "No llencis xeringues, ni material mèdic, al contenidor de l'orgànica" // 11/05/2014

Des dels Consorcis de Residus del Baix Ebre i Montsià s’ha posat en marxa una campanya per millorar la qualitat de la matèria orgànica recollida a aquestes comarques.

Malauradament, avui dia, la qualitat de la matèria orgànica que arriba a la planta de compostatge és molt baixa. Les caracteritzacions oficials de l’Agència de Residus de Catalunya estimen que al voltant d’un 25% del total que es recull d’orgànica és material no admès (restes de vidre, paper-cartró, plàstics mixtos, metalls, tèxtils, tèxtils sanitaris, residus especials, etc.) amb les penalitzacions econòmiques que això comporta per a tots els municipis. A més, es detecta de forma reiterada una elevada presència de material mèdic i xeringues.
L’elevada quantitat d’impropis, en especial els mèdics, complica i encareix el procés de compostatge dels residus orgànics, motiu pel qual s’ha decidit fer una campanya de conscienciació concreta per a aquest tipus de residus.

Per tot l’exposat, s’ha demanat la col•laboració de la xarxa de Centres d’Atenció Primària per tal de repartir uns butlletins entre el personal sanitari que estigui en contacte amb els malalts, especialment, aquells que siguin nous usuaris de xeringues.
Així, els missatges de la campanya que el personal sanitari ha de fer arribar a la població usuària es poden resumir en:
- Les agulles i els materials punxants que s’usen en l’àmbit domèstic tenen consideració de residus urbans. Per tant, simplement s’han de protegir bé posant la capsula protectora i llençar-se al contenidor GRIS de RESTA de la via pública. La mateixa consideració tindrien els catèters, bosses isotèrmiques, cotons, etc.
- Els envasos de medicines i restes de medicaments, incloses les plomes injectores, han d’anar al PUNT SIGRE situat a les farmàcies.
- Glucòmetres i altres elements que continguin piles han d’anar a la deixalleria o al punt de venta del material.